Gospod z vami!

 

Arhiv župnijskih novic
Obvestilo2020-12-24 15:44:18

Obvestilo duhovnikom o nadzorih zdravstvenih inšpektorjev po cerkvah

23.12.2020 Cerkev v Sloveniji Cerkev na Slovenskem, COVID19

 

Zdravstveni inšpektorat je obvestil Slovensko škofovsko konferenco, da bodo zdravstveni inšpektorji med božičnimi prazniki izvajali nadzore po cerkvah, v katerih se bo izvajalo bogoslužje (svete maše, molitve, blagoslovi, osebno oz. skupni prejem obhajila idr.).

Zato je v skladu z vladnim odlokom z dne 16. decembra 2020, navodili NIJZ in navodili škofov pri organizaciji bogoslužja nujno potrebno upoštevati naslednja določila:

  1. verski obredi so dovoljeni samo v cerkvah in kapelah,
  2. pri vstopu in izstopu iz cerkve si je potrebno razkužiti roke,
  3. v cerkvah morajo vsi prisotni ves čas nositi maske in vzdrževati medosebno fizično razdaljo 1,5 metra,
  4. v cerkvah sme biti hkrati največ 1 oseba na 30m2, pri čemer člani istega gospodinjstva štejejo za eno osebo,
  5. med verskimi obredi ni dovoljeno petje (niti solistično ali mašnikovo, dovoljena pa je instrumentalna spremljava),
  6. zunaj cerkva ne sme priti do združevanja ljudi v nasprotju s splošno prepovedjo združevanja (npr. poslušanje maše pred cerkvijo po zvočniku, organiziranje maše na dvorišču ali ali trgu oziroma na travniku),
  7. zunaj cerkva je mogoča samo individualna duhovna oskrba (npr. spoved, maziljenje, prejem svetega obhajila),
  1. ta režim velja od vključno 19. do vključno 29. decembra 2020.

V primeru morebitnih kršitev vladnega odloka, gredo plačila kazni v breme župnij in njihovih zakonitih zastopnikov t. j. župnikov.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Slovensko škofovsko konferenco preko e-pošte: info@rkc.si  

Letošnje praznovanje božiča bo potekalo v družinskem krogu.

V mariborski nadškofiji, celjski in soboški škofiji so svete maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane. V ljubljanski nadškofiji je odsvetovano obhajanje svetih maš z verniki na sveti večer, božič in na nedelje. Izjemoma lahko župniki po lastni presoji in glede na epidemiološko sliko obhajajo  svete maše z verniki na sveti večer, božič in na nedelje. Duhovniki obhajajo sveto mašo samo ob navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev. V novomeški škofiji bodo obhajanje svetih maš z ljudstvom začeli v sredo, 23. decembra 2020. V župnijah koprske škofije so dovoljene svete maše z ljudstvom.

Kjer se darujejo svete maše z udeležbo vernikov je potrebno spoštovati vsa navodila slovenskih škofov ter priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. V škofijah, kjer so svete maše dovoljene, je lahko v cerkvi toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2. Duhovnik(i) so na podlagi vladnega odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja. Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano zborovsko, ljudsko in solo petje, vključno s petjem mašnika. Pri sveti maši lahko sodeluje organist.

Božične polnočnice z udeležbo vernikov niso dovoljene, lahko pa se v župnijah, kjer so dovoljene svete maše z verniki, obhaja božična maša na božični večer in to samo v četrtek, 24. decembra 2020, z zaključkom do 20.00. Verniki lahko spremljajo polnočno sveto mašo na TV Slovenija 1, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore v  stolni  cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, v četrtek, 24. decembra 2020 ob 24.00. Na božič, 25. decembra 2020, pa bo ob 8.00 bo na TV Slovenija 2 neposreden prenos božične sv. maše, ki jo bo daroval msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference. 

 

Arhiv novic