Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Blagri
30.05.2014 14:49:05

Preden blagri očrtajo idealno podobo učenca: ubogega v duhu, prizadetega, krotkega, lač nega pravičnosti, prikažejo zgodovinsko podobo Jezusa, ki je učil, kako se je treba konkretno obračati na Očeta in brate. Samo če gledamo na Jezusa, razodenejo blagri svoj resnični poimen in upravičenost, se izvijejo iz uklenjenosti v protislovje, zaradi katere jih imamo mi za nemogoče, kot za del nelega drugega sveta, kot da bi bili nekaj nedosegljivega. Kar pa je nemogoče za nas, je mogoče Bogu in je potemtakem mogoče tudi kršÄenemu človeku, ki je poklican k svetosti.

V resnici blagri poudarjajo edini temeljni odnos: priznati božje prvenstvo v svojem življenju, priznati prvenstvo Očeta in se mu torej nujno tudi izročiti. "Oče, vse je v tvojih rokah, vse izročam tebi, vse pričakujem in upam od tebe," govori človek blagrov.
Na ta način blagri predstavljajo odnos tistega, ki kot Jezus povsem zaupa Očetu in ej torej blažen, srečen, ker mu ne manjka nič. In četudi mora za hip iti prek stisk ali preganjanj, ve, da mu Oče pripravlja presenetljiv zaklad, neizrekljivo veselje in tako veselje že predokuša v sebi; tako se čuti uresničenega, pristnega, popolnega.
KršÄanska svetost, ki jo opisujejo blagri, pomeni, da živimo svoj krst potopljeni v Očetovo ljubezen, v posnemanje in milost Sina in v moč Svetega Duha. K temu smo poklicani vsako jutro, ko se prebujamo; k temu smo poklicani v vsakem trenutku našega dneva; je nekaj, kar se spusti na nas kot milost in ljubezen Očeta tudi v nočnem spanju, da ga pričakujemo kot objem ljubezni ob jutranjem prebujanju. Takšno je življenje svetnikov, takšen je ideal življenja kristjanov.