Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Pasha (judovska velika noč)
09.03.2013 20:06:06

Kaj je pravzaprev pasha? Je praznični družinski obed: nekaj zelo preprostega, kar pa je nasprotje dramatični situaciji zagrenjenosti in obteženosti z delom.
Je družinska pojedina, ko se jé kot za praznik. Vse se pozorno pripravi. To je trenutek, ko se pozabi na vse skrbi. Je pojedina, kjer je treba natančno spolnjevati obred kot nekaj svetega. In vendar se vse dogaja v družini v veliki intimnosti in preprostosti. Kaj Judu v vseh časih pravzaprav pomeni ta praznik? Pomeni, da odloži skrbi, tesnobo življenja in doživlja trenutek idealne in resnične osvoboditve od vsega, kar mu predstavlja vsakodnevni napor.
Pri obhajanju pashe je še posebej živ spomin na čase preganjanja in težav. Navzoči so, vendar ne pritiskajo na dušo. Trenutek pashe se doživlja kot odmor v zgodovini.
Ko Izrael obhaja prvo pasho, še ni odšel iz Egipta, še vedno mu grozi sužnost; in vendar že doživlja trenutek osvoboditve. Odložene so vse skrbi, in - navkljub sovražnosti okolice - v zaupanju, da je Bog osvoboditelj, že vnaprej proslavljajo zmago nad življenjsko tesnobo.
To je versko slavje, v katerem se razglaša božja zmagovita moč navkljub nasprotujočim okolišÄinam. Tako se že resnično doživi osvoboditev. V slavju je ta že ponavzočena.
Ko Izraelec obhaja pasho, se vedno spominja: \"Bog nas zdaj osvobaja; to je trenutek našega odrešenja\".