Gospod z vami!

 

Dobrodošli med nami

Pozdravljeni, dragi obiskovalec spletne strani naše Žetalske župnije!

Morda ste zašli na našo spletno stran zaradi radovednosti, ker ste član naše župnije, kakorkoli že, Vaš obisk izkoriščam, da vas vprašam:"Kako je z vašim veseljem?" Kdor želi drugim prinesti toplino tako kot naš nadangel Mihael, zavetnik naše župnije, mora imeti ogenj v sebi - ogenj veselja nad življenjem! Vedno se nam nekam mudi in pogosto rečemo:"Nimam časa." Z Vami pa naj ne bo tako. Pogosto se ustavite, da bomo imeli čas biti dober človek! Želim vam, da vas neizmerno veselje, da smo ljubljeni in odrešeni, nikdar nebi zapustilo, tudi v najbolj tesnih in temnih trenutkih vašega življenja ne!
Dobrodošli pa tudi v naši cerkvi. Žetalčani se radi družimo: pri sveti maši, na romanjih, pohodih na Donačko, miklavževanju, na materinski dan... še posebej slovesno praznujemo god svetega nadangela Mihaela. Če kdaj, potem Vas za to priložnost vabimo, da se udeležite slovesne svete maše, zadnjo nedeljo v septembru. Naj dobri Bog na priprošnjo nadangela svetega Mihaela, blagoslavlja vaše srce z močno vero, ki naj vas privede na kraj večnega veselja!

Lepo vas pozdravlja in želi dobro
Ciril Čuš, župnik.


Najnovejša novica

Majske šmarnice za otroke 202129.03.2021 14:59:20

9. Maj SVETA UČITELJICA IN VZGOJITELJICA

Nebesa ne bi bila prava nebesa, če v njih ne bi bili tudi otroci. Serafinček nam je včeraj predstavil Frančiška in Jacinto, ki sta doživela nekaj, kar ni dano vsakemu človeku: videla sta Marijo, Božjo Mater. Predstavil pa nam je tudi Dominika Savia, ki je bil dober in zvest otrok. Tudi ko je zbolel in je bilo jasno, da bo moral umreti, se tega ni bal, ker je vedel, da gre k Očetu v nebesih.

»Do sedaj smo mi spraševali, zdaj pa še sam izberi kakšnega zanimivega svetnika ali svetnico,« je Manca predlagala Serafinčku.

»To je čisto preprosto. Ker ste otroci in potrebujete dobre vzgojitelje, vam lahko kaj povem o posebni svetnici, ki je bila predana vzgojiteljica. To je Julija Billiart. Rodila se je v Franciji, malo pred francosko revolucijo. Ker so njeni starši obubožali, je morala trdo delati, da je preživela. Ko je bila stara dvaindvajset let, je zbolela in močna paraliza ji je po­škodovala obe nogi.«

»To je pa hudo,« ga je prekinila Tamara, »saj ni mogla več delati za svoje preživetje.«

»Tudi Julija je tako mislila,« se je strinjal Serafinček, »vendar je svoje mnenje kmalu spremenila. Njen župnik jo je prepričal, da se je začela izobraževati in poučevati otroke. Pri tem je bila tako uspešna, da so jo otroci naravnost oboževali. Otrok ni le vzgajala, pač pa jim je tudi svetovala in jih tolažila, če je bilo potrebno.«

»Naša učiteljica je čisto drugačna,« je Peter prekinil Serafinčka. »Nekateri učitelji jemljejo svoje delo kot poklic, s katerim si služijo svoj kruh. Julija Billiart pa je svoje delo opravljala zaradi ljubezni do otrok in Boga. To je razlika,« je nadaljeval Serafinček.

»Ampak bila je paralizirana, torej je težko opravljala svoje delo,« je menila Manca.

»Ni bilo preprosto, to je res,« se je strinjal Serafinček. »Po končani revoluciji so jo izgnali in odšla je v drugo mesto. Tam je bil mlad duhovnik, ki ji je vodil zapuščene otroke, da jih je učila in vzgajala.«

»Otroke revežev?« je zanimalo Tamaro.

»Ne ravno. Ker je bila v Franciji krvava revolucija, je bilo ubitih veliko ljudi. Mnogi otroci so postali sirote in bili zapuščeni. Nikogar niso imeli, da bi se zavzel zanje, jih učil in vzgajal k dobremu. To je z vso ljubeznijo in predanostjo počela Julija. Čeprav je bila vedno bolj nepokretna.«

»Hm, v tem primeru bi ji pa Bog lahko pomagal s kakšnim čudežem,« je dodal Peter. »Zakaj jo je pustil, da se je mučila?«

»Božja pota so za vas ljudi včasih težko razumljiva. Vendar Bog najbolje ve, zakaj je nekaj potrebno. Tako je bilo tudi v tem primeru.«

»Res? Kako?« se je začudila Manca.

»Julija je okoli sebe zbrala mlada dekleta, ki so bila priprav­ljena zaradi ljubezni do Boga in bližnjega skrbeti in vzgajati otroke. Tako je ustanovila družbo za pouk in vzgojo deklic. Ob ustanovitvi te družbe se je zgodil poseben čudež. Julija Billiart je nenadoma ozdravela.«

»Je to mogoče?« se je čudil Peter.

»Pri Bogu je vse mogoče. To bi lahko že vedel,« ga je podučil Serafinček.

»No, vidiš, pa je Bog le poskrbel zanjo,« je Manca pogledala Petra.

»Bog je vse življenje skrbel zanjo. Za svoje varovanke je skrbela z Božjo pomočjo in se ni zanašala le na svojo pamet,« je zaključil Serafinček.

Naloga: Vprašaj starše, kdaj in kje so bili nazadnje na romanju. 

 


Litanije Matere Božje

Družina lahko skupaj zmoli litanije božje matere Marije


Litanije Matere Božje
( Lavretanske litanije )

Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški, – usmili se nas
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, – prosi za nas
Sveta Mati božja
Sveta devic Devica

Mati Kristusova
Mati Cerkve
Mati milosti božje
Mati prečista

Mati brezmadežna
Mati nedolžna
Mati deviška

Mati ljubezniva
Mati čudovita
Mati dobrega sveta

Mati Stvarnikova
Mati Odrešenikova
Devica najmodrejša

Devica častitljiva
Devica hvale vredna
Devica mogočna

Devica milostljiva
Devica verna
Podoba pravice

Sedež modrosti
Začetek našega veselja
Posoda duhovna

Posoda časti vredna
Posoda vse svetosti
Roža skrivnostna

Stolp Davidov
Stolp slonokosteni
Hiša zlata

Skrinja zaveze
Vrata nebeška
Zgodnja danica

Zdravje bolnikov
Pribežališče grešnikov
Tolažnica žalostnih

Pomoč kristjanov
Kraljica angelov
Kraljica očakov

Kraljica prerokov
Kraljica apostolov
Kraljica mučencev

Kraljica spoznavalcev
Kraljica devic
Kraljica vseh svetnikov

Kraljica brez madeža izvirnega greha spočeta
Kraljica v nebesa vzeta
Kraljica presvetega rožnega venca
Kraljica družine
Kraljica miru

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas.

Prosi za nas, sveta božja Porodnica.
Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Gospod Bog, vedno naj se veselimo zdravja na duši in na telesu. Na priprošnjo svete Device Marije nas reši zemeljskih bridkosti in nam daj uživati nebeško veselje. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


 


Prihajajoči dogodek

Navodila slovenskih škofov za čas od 7. maja 2021 do vključno 16. maja 2021od 2021-5-7 do 2021-5-16

Navodila slovenskih škofov za čas od 7. maja 2021 do vključno 16. maja 2021

30.4.2021 Slovenija COVID19, SŠK

 

Slovenski škofje so se seznanili z novim Odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji z dne 6. maja 2021, (Uradni list RS št. 69/2021). Na osnovi omenjenega odloka so škofje za čas od 7. maja 2021 do vključno 16. maja 2021 sprejeli naslednja navodila:

 1. Vsi duhovniki in verniki naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.
 1. Vsi duhovniki in verniki naj upoštevajo naslednje številčne omejitve pri verskih obredih v cerkvah:

2.a Pri verskih obredih v cerkvah se število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih omeji na enega udeleženca oz. člana istega gospodinjstva (družino) na 20 kvadratnih metrov. V zaprtih prostorih, v katerih sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva (npr. manjše cerkve in kapele). 

2.b Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev:

 • Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci.
 • Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje (npr. odprta okna) v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
 • Obvezna je uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih.
 • Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
 1. Ljudsko petje v cerkvah je dovoljeno

Cerkveno ljudsko petje je dovoljeno. Zborsko petje je prepovedano razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

 1. Številčna omejitev vernikov pri verskih obredih na prostem

Število oseb pri verskih obredih na odprtih površinah, se omeji na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev oziroma skupnih gospodinjstev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

 1. Verouk (kateheza) in versko izobraževanje

Omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko(HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmiodstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji[1]).

 1. Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.
 1. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.
 1. Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.
 2. Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm ter jih posredovale župnikom.
 3. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.
 4. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.

Dodatna pojasnila glede izvajanja verske in pastoralne dejavnosti so na voljo na posebni spletni strani.

Škofje pozivajo duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo na voljo vernikom ter naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ za zaščito zdravja. Škofje bodo navodila prilagajali glede na tedenske odločitve vlade. 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

 


Življenjske misli

Beseda15.07.2014 12:40:54
Besede15.07.2014 12:40:16
Binkošti30.05.2014 14:50:43


Najnovejša oznanila

6 velikonočna nedelja 9.5.202108.05.2021 20:30:41
Pridiga soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši v soboški stolnici na 5. velikonočno nedeljo, 2. maja 2021.04.05.2021 12:13:27
Priprava na spoved22.03.2021 09:59:57