Gospod z vami!

 

Dobrodošli med nami

Pozdravljeni, dragi obiskovalec spletne strani naše Žetalske župnije!

Morda ste zašli na našo spletno stran zaradi radovednosti, ker ste član naše župnije, kakorkoli že, Vaš obisk izkoriščam, da vas vprašam:"Kako je z vašim veseljem?" Kdor želi drugim prinesti toplino tako kot naš nadangel Mihael, zavetnik naše župnije, mora imeti ogenj v sebi - ogenj veselja nad življenjem! Vedno se nam nekam mudi in pogosto rečemo:"Nimam časa." Z Vami pa naj ne bo tako. Pogosto se ustavite, da bomo imeli čas biti dober človek! Želim vam, da vas neizmerno veselje, da smo ljubljeni in odrešeni, nikdar nebi zapustilo, tudi v najbolj tesnih in temnih trenutkih vašega življenja ne!
Dobrodošli pa tudi v naši cerkvi. Žetalčani se radi družimo: pri sveti maši, na romanjih, pohodih na Donačko, miklavževanju, na materinski dan... še posebej slovesno praznujemo god svetega nadangela Mihaela. Če kdaj, potem Vas za to priložnost vabimo, da se udeležite slovesne svete maše, zadnjo nedeljo v septembru. Naj dobri Bog na priprošnjo nadangela svetega Mihaela, blagoslavlja vaše srce z močno vero, ki naj vas privede na kraj večnega veselja!

Lepo vas pozdravlja in želi dobro
Ciril Čuš, župnik.


Najnovejša novica

Pridiga 21.11.2020 21:43:15

Pridiga - nedelja Kristusa kralja 22.11.2020

Počasi smo priromali na konec cerkvenega leta in zadnja  nedelja se imenuje nedelja Kristusa kralja. Pred nas je tudi danes bogato pogrnjena miza božje besede. Jezusov želja je, da v našem srcu kraljuje njegova ljubezen, pravičnost, mir in zvestoba. Kolikokrat smo Bogu obljubili to in ono, če bo uresničena naša prošnja. Ali smo ostali zvesti obljubi? Ali pa smo se ravnali po pravilu, da je nam dobro in pri tem pozabili na najpomembnejše: Da bi bilo Jezusu dobro v našem srcu oziroma naši notranjosti. Jezus nas tudi danes vabi v Matejevem evangeliju, da odrinemo na globoko. Jezus postavi vprašanja učencem in tudi pred nas polaga ta vprašanja: Lačen sem bil ali ste mi dali jesti, žejen sem bil ali ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni. Kako bi mi, na teh šest vprašanj odgovorili? V teh šestih vprašanjih vidimo trpečega človeka in v njih lahko srečamo Jezusa, ki trpi. Jezus želi, da smo pozorni do bližnjih, ter prepoznamo, kako bi lahko bili orodje božje dobrote in ljubezni. Na tem področju odnosa do bližnjega, še imamo vsi, veliko za narediti.

»Ko pride Sin človekov« (Mt 25,31). Svet se ne bo končal s tako ali drugačno katastrofo, ampak s pri hodom Sina človekovega. Kar je napovedal, se je tudi zgodilo: napovedal je trpljenje in je trpel, nasilno smrt in je umrl, a tudi vstajenje in je vstal! Zaupajmo v njegovo besedo, ker bo prišel po nas. Torej ni več vzroka za strah tudi pred korona virusom, ampak za upanje.

Leta 1989 je močan potres porušil številne stavbe v Armeniji, umrlo je trideset tisoč ljudi. Sredi tega opustošenja in zmede je neki oče pustil ženo v zavetju varnega doma in odhitel v šolo, kjer naj bi bil njegov sin. Toda poslopje šole je bilo sploščeno kot palačinka. Po začetnem šoku se je spomnil obljube, ki jo je dal sinu: »Ni važno, kaj se zgodi, vedno te bom prišel iskat!« Ko je pogledal na kup ruševin, ki so bile nekoč šola, se je zdel vsak trud brezupen, a obljuba, ki jo je dal sinu, mu ni dala miru. Spomnil se je, da naj bi bila sino­va učilnica v desnem kotu stavbe. Stekel je tja in začel kopati po ruševinah. Vsi so mu govorili, da je njegov trud brez pomena in da se izpostavlja nevarnosti, a on je kopal in kopal in v osemintrideseti uri kopanja je odstranil kamnit blok ter zaslišal sinov glas. Tudi on je zaklical njegovo ime in nazaj je zaslišal glas: »Oče! Tu sem! Sošolcem sem rekel, naj ne skrbijo. Dejal sem jim: če si živ, me boš prišel rešit. In ko boš rešil mene, bodo rešeni tudi oni. Saj si mi obljubil: ‘Ni važno, kaj se zgodi, vedno te bom prišel iskat’ In res si prišel, oči!« (Zgodbe za srečo v družini, 40)

V prvem berilu beremo, da bo Gospod »skrbel za svoje ovce in jih poiskal« (Ezk 34,11). Glagol poiska­ti se kar trikrat ponovi. Kristus nas bo poiskal tudi tam, kamor smo se razkropili »oblačnega in temne­ga dne« (12). Gotovo pride po nas. V tem je naše upanje in razlog za naše prizadevanje v dobrem ter vzrok našega darovanja za druge. Kristjan si mora ponavljati, da bo najlepše šele prišlo: Pričakujem življenja v prihodnjem veku. Prepričan sem, da je moje življenje v božjih rokah in bom nekega  dne zagledal božje obličje.

Profesor Ivan Dolenc je po­tem, ko je bil po krivici zaprt, ko so mu vzeli vse premoženje in je ostal brez pravic, ob koncu svojih spominov zapisal: »Kljub temu je življenje že tukaj lepo in sledi upanje, da bo po smrti še lepše« (Moje življenje, 175). Iz tega upanja so živeli mučenci, ki so šli prepevaje v mučeniško smrt. Mučenec Ignacij Antiohijski je takole pisal kristjanom, ki niso hote­li, tla bi umrl mučeniške smrti: »Njega iščem, ki je za nas umrl; njega hočem, ki je zaradi nas vstal. Rojstvo se mi bliža! Prizanesite mi bratje! Ne branite mi priti v življenje.«

Pričakovanje Kristusovega prihoda pa v nas odpira vprašanje, kaj nas bo vprašal, ko ga bomo uzrli. Na kaj nam Kristus odgovarja v današnjem evangeliju, ko pred nami razgrne snov »zaključnega izpita«: »Lačen sen bil in ste mi dali jesti« (35). Kristus pove, da bo zadnji izpit iz ljubezni.

Ni dovolj pozitivno misliti, da bomo smeli pred Boga. Zanimalo ga bo, kaj smo dobrega storili svojim bližnjim. Še enkrat bo potrdil svoje besede: »Ne poj­de v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ‘Gospod, Gospod, ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta« (Mt 7,21). Ne bo nas vprašal o naših dobrih sklepih ih obljubah - teh imamo v obilici -, ampak po naših dobrih dejanjih. Ne bo nas vprašal po veri, saj se vera kaže v delih in je »vera brez del mrtva« (Jak 2,17). Vprašal nas bo po dejavni »veri, ki deluje po ljubezni« (Gal. 5,6). Kajti »če ne bi imel ljubezni, nisem nič!« (1 Kor 13,2). Nismo poklicani, da bi delali velike stvari, ampak majhne stvari delajmo z veliko ljubeznijo. Potrudimo se, da bo v naši notranjosti – srcu zmagovala božja modrost in ljubezen. Spoštovani farani želim vam obilje božjega blagoslova in Marijinega varstva. Ostanite zdravi. Smo povezani v molitvi. Amen!

Vaš župnik Ciril

 


Prihajajoči dogodek

Duhovna oskrba župnije v času korona virusaod 2020-11-23 do 2020-12-31

Prisrčno pozdravljeni dragi farani Žetalske in Stoperške župnije. Smo v posebnem času korona virusa, zato vas prosim, da v tem času se še bolj povežemo z molitvijo in drug drugega lahko pokličemo po telefonu. Tukaj je nekaj možnosti  duhovne oskrbe:

  1. 1.      SVETE MAŠE: Svete maše imam brez vaše prisotnosti, tako kot je določila slovenska škofovska konferenca. Svete maše bom imel po vaših namenih, tako kot ste naročili. V primeru, da želite spremembo  prosim, da me pokličite. Svete maše bodo objavljene na internetni župnijski strani Žetale. V času svete maše vas vabim, da doma v krogu družine molite rožni venec, tako bomo še bolj povezani.  Škofje vsem vernikom, ki se ob nedeljah ne morejo udeležiti svetih maš, podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti.
  1. 2.      OBHAJILO:  Možnost za obhajilo posameznika ali družin  je v sobotood 17 ure do 18 ure. V nedeljo od 10,30 ure do 11,30 ure. Lahko darujete za potrebe Cerkve. Možnost imate, da me pokličete po telefonu: 031-888-276.
  1. 3.      SVETA SPOVED: Možnost,  ko je odprta cerkev v spovednici (pokličite 031888276) ali ko pridete k obhajilu.
  1. 4.      ODPRTA CERKEV: Vsak dan od 11 ure do 16 ure  je odprta župnijska cerkev svetega nadangela Mihaela ter priložnost za molitev.  Ko boste prišli v cerkev upoštevajte medosebno razdaljo 1,5 m. Zaščitna maska in razkužitev rok.
  1. 5.      VEROUK:  Gradivo za verouk je na spletni strani SLOVENSKI KATEHETSKI URAD,  - OSNOVNO ŠOLSKA KATEHEZA Veroučenci vsak teden predelajo lekcijo iz učbenika in v delavnem zvezku naredijo nalogo. V primeru, da ne veste kakšnega vprašanja, lahko pokličete v župnišče ali 031-888-276. V času počitnic ni potrebno narediti lekcije.
  1. 6.      OZNANILA: Na Žetalski župnijski internetni strani so oznanila, mašni nameni in pridiga za nedeljo.
  1. 7.      TELEVIZIJA – RADIO:    V veljavi ostanejo obstoječi prenosi svetih maš po televiziji (TV Exodus, TV Slovenija itd.) radiu (Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd.)
  1. 8.      Prosim, da si namestite na pameten telefon aplikacijo: »ostani zdrav«.

Rad vas imam, ostanite zdravi.  Vaš župnik  Ciril Čuš


Življenjske misli

Beseda15.07.2014 12:40:54
Besede15.07.2014 12:40:16
Binkošti30.05.2014 14:50:43


Najnovejša oznanila

Nedelja Kristusa kralja 22.11.202021.11.2020 21:44:09
Besede nadškofa Alojzija na zahvalno nedeljo08.11.2020 17:55:47
Duhovno obhajilo19.10.2020 19:48:41