Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Očenaš
08.04.2013 08:15:45

To je molitev, ob kateri ne bomo nehali premišljevati, in ko ne znamo moliti, je treba samo znova polagoma polagoma začeti, besedo za besedo, očenaš.
Temeljna zgradba te molitve vsebuje tri momente: prvi je kot temelj vodometa, drugi je kot brizg vode kvišku, tretji je žuborenje, ki se spušča in zaliva vsenaokrog sebe.
1. Vir je izražen z besedo \"Oče\" in je za tistega, ki moli, duh sinovstva. Ker živeti kot sinovi pomeni živeti svoj krst, doživljamo svoj krst v najvišji meri prav v tej molitvi.
Sinovski duh je korenina vsake molitve, je najpomembnejša drža, ker je večno življenje v razgrnitvi dejstva, da smo božji otroci. Pomislite, da bi lahko v očenašu ponovili klic \"Oče\" pri vsaki prošnji: Oče, pridi k nam tvoje kraljestvo; Oče, zgodi se tvoja volja; Oče, odpusti nam naše dolge; Oče, reši nas hudega.
2. Drugi moment sestavljajo prošnje, ki se dvigajo kvišku kakor brizg vode, ki se obračajo na Boga z zaimkom v drugi osebi: \"Pridi k nam tvoje kraljestvo, posvečeno bodi tvoje ime.\" V moči Svetega Duha se odrešena, krščena duša dviga k Očetu.
3. Tretji moment je, ko ta duhovni izvirek, ta močni sunek Svetega Duha, ki nas odriva v višave, pade na zemljo. Padec na zemljo, to je na nas, ki smo lačni, ki potrebujemo odpuščanje, ki si moramo medsebojno odpuščati, ki smo preizkušani, ker smo šibki in krhki.
Tako nas molitev objema v vsej resničnosti našega obstoja. Gospod, ne dopusti, da bi padel v skušnjavo. Ti vidiš, kako sem skušan, utrujen, zdolgočasen, nemaren; osvobodi me vsega, kar me ovira, da bi ti zaupal, da bi te zrl in ljubil kot Očeta.