Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Nasilje
09.05.2013 09:04:41

Velika so gorja našega časa, velike so kuge, vendar je prvo med njimi nasilje v vseh svojih oblikah.
Sega od političnega nasilja, ki je povzročilo krute zablode terorizma - še imam pred očmi kri nedolžnih, umorjenih na delovnih mestih, v univerzitetnih predavalnicah, ali nekaj korakov od doma - pa do kriminalnega nasilja, ki zaradi ropa ali mašÄevanja med klani okrvavljuje tudi naše hiše. Sega vse do nasilja, uperjenega zoper porajajoče se življenje; to nasilje je ena od najbolj bolečih in grenkih kug našega časa in žanje brez števila žrtev, ki so brez glasu in se ne morejo braniti.
Potem je tu še družbeno nasilje, ki se izraža v vsakršni obliki krivice, zlasti v škodo tistih, ki ne morejo braniti svojega dela ali svojih prihrankov; in tista oblika prikritega nasilja v gospodarskih strukturah, ki tolerira smrt milijonov zaradi lakote.
Končno obstaja - kot sinteza vseh nasilij in družbenih zablod - vojna, zaradi katere tone v krvi toliko dežel sveta in je navzoča tudi med nami v grožnjah s smrtjo, ki se porajajo iz arzenalov orožja, sposobnega uničiti človeštvo. Ta nadloga nima primere v zgodovini, tako da ob njej obledijo celo najhujši opisi kuge, tiste sv. Karla in one, ki jo je opisal Manzoni.