Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Magnifikat
05.06.2013 08:40:19

Rad bi poudaril silovitost glagola \"poveličevati\" (magnificare). Izraz je skoraj protisloven. Kako naj poveličujemo Gospoda, kako naj ga naredimo večjega, kot je? Pogosto pravimo: O Bog, slavim tvojo veličino; in vendar glagol, ki ga je uporabila Marija, izraža globoko čustvo, zelo silovito čustvovanje. To je hotenje, da bi bil Bog kar največji, kakor mama, ki tako ljubi svojega otroka, da ga ima za najlepšega, najsrečnejšega, največjega na svetu.

Marija ljubi Boga z vsemi močmi, noro ga ljubi, z ekstatično ljubeznijo, ki ji pomaga, da zapusti samo sebe.
In kaj pomeni \"radovati se\" (exultare)? Radovati se pomeni poskakovati, plesati. Ista beseda (v grškem izvirniku je odnos še jasnejši) je beseda uporabljena tudi za otroka, ki začenja poskakovati v Elizabetinem telesu.
Obe dejanji sta analogni: Radovati se pomeni, da nekdo, ki je poln veselja začne poskakovati. Je nagonski izraz, na primer, mame, katere otrok po dolgi in težki bolezni ozdravi. Tedaj ga mati vzame v naročje in začenja plesati po sobi od veselja, zraven pa skoraj kriči, da je malček ozdravel.
To je Marijino veselje in njena radost. Bog je njen sogovornik, njen \"ti\". Ob njem čuti notranjo bližino in globoko sorodnost.