Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Laiki
12.06.2013 16:34:58

Kako naša dejanja razodevajo svojo kršÄansko veljavo?

a) Naša dejanja so kršÄanska - kakršnakoli že so -, kadar z njimi na oseben in izviren način sprejemamo Gospoda; kadar so \"da\" Jezusovemu načrtu z menoj; kadar ga sprejemamo z vsem srcem in ne le na zunaj.
To sprejemanje daje veljavo vsakemu človekovemu dejanju, naj bo še tako drobno in nepomembno.
Ko osebno sprejemamo s tem, kar smo, ko smo pristni in v tem tudi nekako nepredvidljivi... Tukaj dojemamo duhovnost dejanja: nepredvidljiva je kot Duh, ki veje, kjer hoče, in ne veš, ne od kod prihaja ne kam gre.
Kristjan, ki na Jezusove zahteve v svojem zgodovinskem trenutku odgovarja osebno in izvirno, dokazuje, da s tem hodi po duhovni poti, da ga vodi Duh.
b) Druga značilnost kršÄanskih dejanj je, da so nezainteresirana in zastonjska, celovita, dejanja, v katerih dajemo vse, kar imamo.
KršÄanski laik je tisti, ki vse dela resno. Lahko se tudi zmoti, tukaj ali tam, s stališÄa učinkovitosti ali v odnosu orodje-sad; in vendar se daje z resnostjo, podarja se, resno jemlje to, kar dela.
Zares šteje darovanjska oblika dejanja. Ni toliko pomembno, kakšno je samo dejanje. Lahko gre za dejanje zavzetosti v politiki, pri študiju, v družini ali na delovnem mestu. Dovolj je, da kristjan resno jemlje svojo zgodovinsko eksistenco.
c) ÄŒe so naša dejanja kršÄanska, so tudi preroška.
Preprost učenec, ki deluje v veri Cerkve, ne dojema vselej preroške veljave. In vendar je preroški, kadarkoli je evangeljski, kadar je v duhu blagrov. In oznanja Gospodovo smrt in vstajenje, ga ponavzočuje, ga najde v vsakdanjih okolišÄinah.
\"Kdor vas sprejme, mene sprejme,\" pa ne veste, da sprejemate mene.