Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Humor
07.08.2013 18:27:59

ÄŒe hočemo vedro razlagati dogodke, je treba ohraniti nekaj duha humorja. Potrudimo se, da bi uspeli resničnost razlagati brez strastne zagretosti. Ta pristop je še zlasti potreben tam, kjer "prav" in "narobe" nista vnaprej na eni strani, tam, kjer nas neki skriti nagib ne usmerja že spočetka med krivdnike ali nedolžnike, med člane ene strani ali druge.

Ohranimo duha humorja in brezstrasten pogled na stvari. To nam omogoča, da dejstva spremljamo pozorno, učljivo in s spoštovanjem. Pripravljeni moramo biti na priznanje, da nismo dobro videli in da bi bilo mogoče videti bolje.
Vse to je preprosta vsakdanja modrost, vendar pomembna modrost, ker nas varuje pred hujšimi napakami v razlaganju, ki - kakor pravi Jezus - ne bodo oprošÄene na vekomaj. Strah pred takimi celovitimi napakami v razlaganju položaja, v izogibanju sodb o pravem in krivem, dobrem in zlem, nas bo ohranil ponižne in previdne, nam bo pomagal, da si pridobimo modrost, ki nam omogoča prepoznavati - tudi v zapletenih okolišÄinah - resnico in predvsem prepoznati, da bi sprejeli in ne zavrnili, božjo skrivnost, ki se nam razodeva kot skrivnost ljubezni in odpušÄanja.