Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Evangelij
26.08.2013 20:23:42

Evangelij je najgloblja resničnost, iz katere izhaja vse: gre za božjo pobudo, ki nas odrešuje, nam prihaja naproti in se nam daje spoznati. Ta odrešenjska božja pobuda je korenina vsega, sooča se z vsem, je resničnost, v luči katere je treba vse dojemati in presojati.

Je veselo oznanilo - kot pravi prerok Izaija - ki spremeni življenje, napolni z veseljem, je krona namesto pepela, olje radosti namesto žalnega oblačila, hvalna pesem namesto strtega srca. Je dragoceni biser, za katerega človek, poln veselja, vse proda, ne da bi razmišljal; je skriti zaklad na polju, za katerega je človek pripravljen na najbolj nora dejanja, samo da bi ga mogel pridobiti.
Evangeljsko veselo oznanilo je središÄe, srce, temeljna in edina skrb škofovske službe, delovanja Cerkve. Je prva pravovernost, za katero škof skrbi, da bi bila pristno podajana, odsevana in prosojna iz vsakega dejanja in strukture Cerkve.
Še preden škof budno poskrbi za točnost besed, s katerimi se oznanja sporočilo, je silno pozoren na to, da sporočilo samo v svoji resničnosti blesti in je vidno.
Vse to je zelo pomembno. Pomeni pravzaprav, da je vpričo vsakega cerkvenega okolja - od dejstev oznanjevalnega značaja do služenja, od kateheze do poslednjih določil discipline in obredja, od opredelitve kršÄanskega življenja do administrativnih, gospodarskih in pravnih struktur - pomembno, da se vprašamo, če in kako to okolje osvetljuje in oznanja evangelij.