Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Božja beseda
18.04.2014 11:48:02

Sveto pismo je za nas že zgolj zato, ker je božja beseda, in še preden se ozremo na vsebino, ki nam jo podaja, bodrilni spremljevalec za vse trenutke življenja. Toda tudi njegova vsebina nam prižiga luči upanja. Zgled vernih, ki so se izročili Bogu, zlasti še zgled Jezusa, ki se je oklenil Očeta vse do smrti, goji v nas globok čut za Boga, ki je večji od dobrin, katere si želimo.

Poleg tega nam božja beseda kaže nekaj zelo pomembnega: medtem ko so nam nekatere dobrine podeljene ali pa boleče odvzete, so nam druge, in to dosti bolj vzvišene, razodete: pogum, globlja človeška solidarnost, skromen čut lastne krhkosti, bolj budno spremljanje naših površinskih hrepenenj, bolj zvesta predanost našim dolžnostim onkraj cenenih zadostitev itd.
Slednjič pa božja beseda v nas prižiga upanje na tiste skrivnostne, a resnične in čudovite dobrine, ki jih Oče pripravlja v novem svetu za tiste, ki so se, združeni z Jezusom Kristusom, vedno v polnosti izročili Njegovi ljubezni.
Potrebno pa je, da v življenju uresničujemo prvenstvo Besede. Zdaj to še ni tako. Naše življenje je daleč od tega, da bi rekli, kako se hrani in usmerja po božji besedi. Uravnavamo se, tudi v dobrem, na osnovi nekaterih dobrih navad, nekaterih načel zdrave pameti, sklicujemo se na kontekst religioznih verovanj in moralnih norm, prejetih iz izročila. Samo v svojih boljših trenutkih malo močneje začutimo, da nam Bog nekaj pomeni, da je Jezus vzor in pomočnik.
Poleg tega pa resnično komaj izkušamo, kako bi mogla božja beseda postati naša resnična opora in uteha, kako bi nas mogla razsvetliti o "pravem Bogu", čigar razodetje bi napolnilo naša srca z veseljem. Le redko izkusimo, kako lahko Jezus iz evangelijev, ki ga poznamo iz poslušanja in premišljevanja svetopisemskih strani, postane za nas resnična "dobra novica", in to zdaj, kako more meni prav v tem trenutku moje zgodovine pokazati v novi in razveseljujoči perspektivi moje mesto in mojo nalogo v tej družbi, kako more na glavo preobrniti klavrno in žalostno misel, ki sem si jo o sebi in o svoji usodi izdelal sam.