Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Bog
02.05.2014 23:01:47

On, ki ga kličemo z imenom "Bog", skrivnostno in neopredeljivo bitje, ker je onkraj sleherne človeške besede, je prav tisti, ki je zaprt v skrivnost, korenina, moč, razlog, pomen vseh stvari. On je tisti, ki je preiskal vso pot modrosti in jo je podaril Jakobu, svojemu služabniku... Zato se je modrost "pojavila na zemlji in je živela med ljudmi".

Ko prebiramo te preroške besede, zapisane stotine let pred Kristusom, nas prime, da bi v tem takoj videli napoved Jezusovega učlovečenja. Kakšna je pravzaprav modrost, ki se je prikazala na zemlji in je živela med ljudmi? To je Jezus iz Nazareta, večna modrost, ki je živela sredi med nami. Zato je mnogo cerkvenih očetjov in mnogo eksegetov v tej vrstici prebralo neposredno prerokbo učlovečenja.
Morda pa tu ne gre samo za Jezusovo učlovečenje, ampak tudi za vse tiste oblike božjega razodevanja, ki imajo svoj vrh v Jezusu in ki so pristne navzočnosti božje modrosti in božje resnice v človeških resničnostih, v človeških strukturah, torej tudi v izraelski postavi (zgodovinski resničnosti, zapisani v knjigah, zapisani od ljudi, v kateri pa blesti božja modrost), v zgodovinskih strukturah tega naroda.
Božja modrost, ki se je v Jezusu pokazala v polnosti, dokončno, absolutno, sijajno, neprenehno, se še vedno razliva v strukture, resničnosti, v zgodovinske organe ljudstev.
To pomeni, da človek lahko išÄe to modrost, lahko jo vzame za svojo; vse znanstveno in zgodovinsko raziskovanje, ves kulturni napredek, vse hrepenenje po resnici, je iskanje in sprejemanje te modrosti.