Gospod z vami!

 

Življenjske misli
Sveto pismo
25.09.2012 16:09:58

Ko govorimo o pripadnosti božji besedi, ne moremo, da ne bi dali prvega mesta zapisani besedi, zlasti danes, ko so ljudje dosegli stopnjo kulture, ki jim omogoča, da se ji približajo. V civilizaciji \"knjige\", kakršna je naša, postaja Sveto pismo nadvse aktualno orodje za približevanje božji besedi na splošno, nujno orodje za rast vere.
Gre za to, da osebno bližanje Svetemu pismu povežemo z oznanjevanjem, cerkvenim učiteljstvom, bogoslužjem in izročilom v širšem pomenu besede.
Zrel kristjan je vernik, ki doživlja bogoslužje in ga potemtakem v bogoslužju vodijo berila in homilija. Je vernik, ki doživlja vseobsegajoče in urejeno katehetsko uvajanje v kršÄansko skrivnost. Je vernik, ki se pusti poučiti od dokumentov cerkvenega učiteljstva, ki zdaj na ta, zdaj na oni vidik kršÄanskegaživljenja nanašajo velike resničnosti Besede. ÄŒe torej zrel kristjan živi to polnost, se lahko povsem mirno približa zapletenosti Svetega pisma, ker jo zna instinktivno umestiti v okvir dogajanja, ko nam Cerkev v svoji celovitosti predloži besedo.
Novi lekcionar nam nudi veliko pomoč. Kdor pozorno sledi nedeljskim breilom v njihovem triletnem krogu in kdor skuša ohraniti ritem med delavniškim in nedeljskim branjem, lahko postopoma, odvisno od bogoslužnih časov, vsrkava božji načrt, kakor nam ga razkriva božja beseda; tako postane domač z božjo besedo, ki hrani njegovo vero.